Šašlõkid: Rakvere klassikaline, Jakobi, Traditsiooniline

Kuigi 2011 aastal on saanud juba varemgi grillitud, siis seni ei kogunud märkmeid/hinnanguid kokku ja seega alustan šašlõkkide hindamist peale seda, kui ikka esmakordselt ise grilli välja ajasin ja grilli sai tehtud.

Rakvere klassikaline šašlõkk

Merle tõi ühel pühapäeval poest õhtusöögiks ühe pangetäie Rakvere klassikalist šašlõkki. Lisaks grillisime sinna juurde viinereid (vahemärkus – Rakvere viiner on ikka väga hea!).

Varasemalt on mul meeles, et see klassikaline šašlõkk on selline kõikse tavalisem äädikamarinaadis šašlõkk, kus palju sibulat ja küllaltki pekine liha (paha-paha). Seekord aga olin meeldivalt üllatunud – liha ei olnud üldse eriti pekine (natuke oli teist, aga mitte meeletult) ja marinaadi oli pipart pandud. Pipraga oli vaat, et liialdatud ja tulemus oli natuke piprane. Aga üldiselt oli tulemus väga hea ja kuna meile üldiselt äädikamarinaad meeldib, siis selles šašlõkis oli äädikat parajalt ja peale küpsetamist oli liha maitse täitsa mõnus.

Selle klassikalise šašlõki üks kehv omadus on see, et liha protsent kogu selle kilose paki sees ei ole just kõige suurem.

Meile meeldis ja sel aastal vaatan seda klassikalist šašlõkki  natuke tihedamini!

Jakobi šašlõkk (Rannarootsi)

Seda šašlõkki pole ma varem söönud, seega ei osanud miskit oodata. See Jakobi kuulub nende šašlõkkide hulka, mis on selles kilekotipakis – selliste šašlõkkide hea omadus on see, et selles on liha protsent küllaltki suur (90% on täiesti tavaline – Jakobi omas on just 90% liha).

Lihatükid selles šašlõkis on üpriski suured, seega ei saa ilma noata eriti süüa seda tulemust. Aga teisest küljest – kuna tükkide koguhulk on piisavalt väike, siis saab hea tahtmise juures ühe sellise pakendi (800g bruto) ühe varda otsa laduda – nõrgem varras sellisele koormusele kindlasti vastu ei pea, aga normaalne varras küll.

Tulemus sai sel korral väga hea – maitseomadustelt oli tunda nii liha, kui marinaadi. Küpsetamine õnnestus aka väga hästi – liha oli täpselt parasjagu küps; mitte kuiv ega mitte toores. Natuke jättis sellise BBQ liha mulje kogu tulemus.

Väga hea šašlõkk ja soovitan kindlasti seda ka tulevikus!

Traditsiooniline šašlõkk (Nõo)

Eelmistest aastates meenub Traditsioonilise šašlõki kohta ainult head. Mõnusalt äädikane marinaad ja väga hea liha (pekk praktiliselt puudub jms) on olnud selle šašlõki juures tavalised omadused. Seega sai Jakobi šašlõki kõrvale võetud sel korral midagi traditsioonilist – et kindla peale välja minna.

Vardasse ajamise käigus selgus, et Nõo on lihatükid sel korral küllaltki väikeseks teinud ja sibulatest on liiga palju mitterõngastena (seda juba vardasse ei aja sedasi). Marinaad tundub sel aastal olevat lahjemaks läinud ja pekki on liiga palju (iseenesest küll vähe, aga kui varem polnud üldse, siis nüüd on tunda küll). Peale küpsetamist tundus kuidagi maitsetu – ei olnud tal head liha maitset ega ka marinaadi eriti tunda. Ketšup päästab sellises situatsioonis, aga kindla peale minekust selle šašlõki puhul enam rääkida ei saa kahjuks. Samas – liha on selles šašlõkis küllaltki palju (70%), seega vähemalt on võimalik ikka miskit süüa.

Loomulikult on ka variant, et Jakobi šašlõkk (vt ülespoolt) rikkus oma väga hea maitse ja kõige muu mõnusaga ära selle traditsioonilise šašlõki efekti, aga siiski – järgmine kord ma natuke uurin ja puurin erinevaid variante enne selle šašlõki ostmist.

Üldine kokkuvõte kolme šašlõki kohta – kõik kõlbavad süüa, 2 neist üllatas positiivselt ja üks kahjuks negatiivselt.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga