Jõuluküülik

Valmis küülik

Meie kaubandusketis on reaalselt saadva ju siiski küülik, seega nimetame seda siis õige nimega. Ehk siis selle aasta üks jõulutoit oli meil küülik potis. Ja valmis sai ta ahjus.

Viimasel ajal olen ma igasugu toite teinud selliselt, et ei määra ette, mis komponendid valmimiseks vajalikud on. Nende jõulude puhul sai plaanitud natuke hapuma tulemusega jänes teha. Sel juhul tuleb arvestada, et tulemus on kõige parem koos süües, eraldi komponendid ei pruugi nii head tunduda… Ehk siis – vaja läheb:

  • Olgem ausad – peakomponent on siiski määratletud: üks küülik. Kui kasutad on jänes, siis on tulemus olemuselt sama – ehk natuke tuleb maitseid lisada.
  • Soola – mina tavaliselt arvestan 1-1,5 teelusika täit ühe kilo liha kohta lindudel ja küülikutel. Aga eks see käib nii rohkem tunde järgi.
  • Maitseaineid – siin saab oma fantaasial vabalt lennata lasta Minu kasutuses on tavalikselt olnud erinevad maitseained, mis “võiks” sobida:
    • Jahimehesegu
    • Broilerimaitseiane (jah, kana maitsed sobivad ka pikakõrvalistele)
    • Maitseianed lambale
    • Vahemeremaadest pärit BBQ maitseained
    • Sidrunipipar (hapukus)
    • Erinevad piprad (kindlasti!!!)
    • Liha üldmaitseaine
  • Natuke oliviiviõli (mida kvaliteetsem, seda parem)
  • Porgandit – arvestada võib umbes 1 keskmine/suurem porgand ühe kilo liha kohta
  • Sibulat – keskmine sibul kilo liha kohta
  • Õuna – keskmine õun ühe kilo liha kohta
  • Mingisugune valmismarinaad (sobib nt Santa-Maria kana või üldine). Siin kasutan ma umbes nii, et paki peal on kirjas liha hulk, millele see ette nähtud on ja mina korrutan selle ~kolmega. Ehk siis – kui marinaad on ette nähtud 600g liha jaoks, siis mina kasutan seda umbes 2 kilo liha jaoks
  • Natuke äädikat (30%)
  • Võib panna ka mõnda tsitruselist puuvilja (mandariin, apelsin, sidrun, laim) hapukuse lisamiseks – sel korral mina ei lisanud midagi.

Alusutseks tuleb sool ja kuivad maitseained pisikeses kausis kokku segada ning lisada sinna natuke õli – just nii palju, et see segu ei ole enam mitte puru vaid õige pisut kokku hakkav. Seega õli on vaja õige-õige pisut…

Edasi tükeldada küülik. Mina lõikan tavaliselt jalad küljest ja seejärel tükeldan ülejääva kere parajateks tükkideks. Need tükid laon otse ahjupotti.

Nüüd lisada sinna küülikule valmis maitseainesegu ja segada/muljuda/masserida see kõik ilusti liha külge mõnusalt. Seejärel lisada valmismarinaad. Sinna kotikese sisse jääb tavaliselt veel seda marinaadi ja selle kätte saamiseks kasutan ma äädikat – valan väga (NB!!!) vähe äädikat kotti ja loksutan. Selle sammuga saab lisada toidule happelisust ja hapukust – aja jooksul tekib kogemus, kui palju on vaja äädikat panna. Esimene kord ma ei soovita seda üldse kasutada, kuna suure tõenäosusega lisatakse liiga palju äädikat ja toit saab liigselt hapu/happeline. Marinaad tuleb ka ilusti lihale külge segada!

Nüüd tükeldada porgandid, sibulad (neid võib viilutada – kuidas aga endale rohkem meeldib sibul toidu sees) ja õunad. Need tükid tuleb sinna küüliku tükkide vahele toppida, pressida, suruda, mahutada. Nii saavad need ka maitseainega kokku ja annavad oma maitseomadused edasi.

See kupatus jätta nüüd ahjupotis kaane alla toasooja natukeseks ajaks (tund-kaks on reaalselt piisav) seisma. Kui toidu valmistamisega on väga kiire, võib selle kõik ka kohe ahju pista.

Ahju eelsoojendada pole vaja – poti võib vabalt panna ahju kohe, kui sinna soe peale keerata. Lihtsalt valmimise aega tuleb arvestada sellest ajast, kui ahi soojaks saab. Temperatuurina olen mina kasutanud ~160-180 kraadi.
Vabalt võib ka soojemat temperatuuri kasutada, siis saab toit ehk natuke kiiremini valmis. Valmimise ajaks on minimaalselt 2 tundi (160 kraadi juures ehk rohkem). Nii saab liha pehme; kui tahta, et liha mõnusalt kondi küljest pudeneb, võib lasta veel tunnike valmida…

Sõltuvalt ahju ja ahjupoti suurusest saab koos küülikuga valmistada ka muid toite (kartulid, kapsad, jms).

Valmis toitu võib serveerida otse ahjupotist – see sõltub, kui kena pott kasutusel on…

Jõululauale sobib selline küülik väga hästi! Hea seaprae asendaja! Kõrvale pakkuda ahjukartuleid, salateid, praekapsast – ehk siis kõike, mida jõululauala ikka pakutakse.
Ja loomulikult võib seda süüa igal ajal ja mitte ainult jõulude ajal.

Ja tulemus:

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga